• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۹۰۲۱۹۰
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۹ - ۲۰:۰۰
صفحه نخست » عمومی

تبلت‌ها و گوشی‌ها: خطری برای مهارت نوشتن و قدرت پردازش مغز 

نتایج تحقیقات علمی نشان می‌دهد که حذف مهارت نوشتن با دست و استفاده نکردن از قلم و کاغذ پیامد‌های ناگواری در رشد مغزی کودکان و پردازش اطلاعات در بزرگسالان بر جا می‌گذارد.

به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سيما؛ تا کمتر از ده سال پیش نوشتن با دست و با قلم و کاغذ روال عادی بسیاری از امور بود: ما برای نوشتن نامه، دفترچه خاطرات روزانه، پرکردن فرم‌های اداری و بانکی، نگارش شکوائیه‌های حقوقی، یادداشت کردن آدرس و شماره تلفن و حتی امضا کردن از قلم و کاغذ استفاده می‌کردیم. بچه‌ها در مدارس درس خوشنویسی داشتند و خلاصه هرکسی معمولا خودکاری به همراه داشت.
 
 
تبلت‌ها و گوشی‌ها: خطری برای مهارت نوشتن و قدرت پردازش مغز 
 
 با گسترش سریع گوشی‌های هوشمند و تبلت ها، اما اوضاع به کل دگرگون شده است. حالا کمتر کسی در طول روز و هفته و ماه از قلم و کاغذ و نوشتن با دست بهره می‌گیرد. به مرور تایپ کردن روی کیبورد و در چند سال اخیر صفحات تاچ گوشی‌ها و تبلت ها، و اخیرا نرم افزار‌های تبدیل صدا به متن، نوشتن با قلم و کاغذ را به انزوا رانده است. 
 
شاید بگویید که این ثمره پیشرفت‌های تکنولوژیک است و باید از آن استقبال کرد، اما نتایج تحقیقات علمی نشان می‌دهد که حذف مهارت نوشتن با دست و استفاده نکردن از قلم و کاغذ پیامد‌های ناگواری در رشد مغزی کودکان و پردازش اطلاعات در بزرگسالان بر جا می‌گذارد.
 
دست نویسی چه مزایایی دارد
تحقیقاتی که در یک دهه اخیر انجام شده حاکی از این است که دست نویسی مهارت‌های شناختی را تقویت می‌کند. افزایش یادگیری، کاهش حواس پرتی و جوان ماندن مغز از مهمترین مزایای نوشتن با دست به جای استفاده از تایپ کردن با کیبورد است. 
نتایج تحقیقات استانیسلاس دهاین، عصب شناس کالج فرانسه نشان می‌دهد وقتی می‌نویسیم، یک جریان منحصربه‌فرد در مغز فعال می‌شود که به بازشناسی آنچه می‌نویسید پرداخته و آن را در ذهن تجزیه و تحلیل می‌کند. این جریان ذهنی، به گونه‌ای ناشناخته، یادگیری را تسهیل می‌کند.
 
پروفسور جیمز متخصص علوم اعصاب‌شناختی در دانشگاه ایندیانا در تحقیق خود سراغ بچه‌هایی رفت که هنوز خواندن نمی‌دانند. بچه‌هایی که ممکن است بعضی حروف را بشناسند، ولی هنوز نمی‌توانند با کنار هم قرار دادن آن‌ها کلمه درست کنند. او بچه‌ها را به گروه‌های مختلف تقسیم کرد، به بعضی یاد داد حروف را بنویسند و از برخی دیگر خواست با صفحه‌کلید کار کنند.
این تحقیق نشان داد که واکنش مغز کودکان هنگام یادگیری نوشتن حروف با دست و یادگیری تایپ کردن روی صفحه‌کلید فرق می‌کند. شکل کلی فعالیت مغزی بچه‌هایی که با دست حروف را می‌نوشتند شبیه آدم‌های باسواد بود که خواندن و نوشتن بلدند. اما در مورد بچه‌هایی که نوشتن با صفحه‌کلید را تمرین می‌کردند چنین نبود. به‌نظر می‌رسد وقتی بچه‌ها یاد می‌گیرند با دست بنویسند، مغز جوری دیگر به حروف واکنش نشان می‌دهد. انگار بین فرایند یادگیری نوشتن با دست و یادگیری خواندن ارتباط برقرار می‌کند.
 
علاوه بر این، آن‌طور که پروفسور جیمز می‌گوید، شکل گرفتن قابلیت‌های ظریف ذهنی که برای نوشتن حروف با دست لازم است، ممکن است در بسیاری زمینه‌های دیگر رشد مغزی و شناخت هم مفید باشد.
علاوه بر کودکان، مزایای نوشتن با دست شامل حال بزرگسالان نیز می‌شود. برای بسیاری از افراد بزرگسال، تایپ کردن با استفاده از صفحه کلید تجربه‌ای روزمره است. این در حالی است که مطالعات نشان داده عدم نوشتن روی کاغذ برای مدت زمان طولانی منجر به از میان رفتن توانایی افراد برای پردازش اطلاعات جدید خواهد شد.
 
چند توصیه برای تمرین نوشتن
زندگی تکنولوژیک امروز را نمیتوان متوقف کرد، اما باید با آگاهی به اهمیت نوشتن با دست فرصت‌هایی برای نوشتن با قلم و کاغذ ایجاد کرد تا مهارت‌های شناختی در کودکان و قدرت پردازش اطلاعات در بزرگسالان با اختلال مواجه نشود.
تبلت‌ها و گوشی‌ها: خطری برای مهارت نوشتن و قدرت پردازش مغز 
 
۱- از خط خطی کردن کودکان استقبال کنید: بچه‌ها از ده دوازده ماهگی به بعد با مداد یا مداد‌های شمعی شروع به خط خطی کردن می‌کنند. از این فرصت استقبال کنید و روزانه اوقاتی را برای انجام این کار آن‌ها مهیا کنید. 
تبلت‌ها و گوشی‌ها: خطری برای مهارت نوشتن و قدرت پردازش مغز 
۲- نوشتن با قلم را با کودکان تمرین کنید: بچه‌ها امروزه بیش از هرچه گوشی‌های هوشمند و تبلت و کامپیوتر را در اطراف خود می‌بینند. اوقاتی را در حضور کودکان با قلم و کاغذ به نوشتن مشغول شوید حتی اگر رونویس کردن داستانی کوتاه یا قطعه‌ای شعر باشد. این تمرین هم قدرت پردازش اطلاعات را در مغز شما فعال می‌کند هم فرزندانتان با نوشتن با دست خُو می‌گیرند.
۳- دفترچه تلفن، کارت تبریک و نامه را احیا کنید: وارد کردن شماره‌های تلفن مورد نیازتان از گوشی‌های هوشمند در دفترچه تلفن علاوه بر تمرین نوشتن با دست، تضمینی برای گم نشدن شماره‌های شما در مواقعی است که تلفن هوشمندتان گم می‌شود یا می‌سوزد. در اعیاد و مناسبت‌ها کارت‌های تبریک با دستخط خودتان برای دوستانتان بفرستید و لذت نامه نگاری را دوباره تجربه کنید.
۴- نوشتن را به تفریح و بازی تبدیل کنید: در دورهمی‌های خانوادگی با چند صفحه کاغذ و چند مداد برای اطرافیانتان بازی و سرگرمی فراهم کنید. بازی‌هایی مثل اسم و فامیل یا مشاعرۀ مکتوب از بازی‌های قدیمی است که فراموش شده و می‌تواند اوقات مفرحی ایجاد کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
کرمان رتبه نخست جذب سرمایه‌گذاری خارجی در کشور
اجرای برنامه‌های مختلف در هفته منابع طبیعی
ارتقای زیرساخت‌ها و بهبود فضا‌های عمومی در اولویت برنامه‌های عمرانی
اجرای طرح «انصار سربازی» برای مشمولان غایب در زنجان
آمادگی ۹۳ واحد نیروگاهی برای شرایط اضطراری
پیش بینی بارندگی برای مناطقی از شمال غرب کشور
میزبانی کیش از پنجمین نمایشگاه گل و گیاه و صنایع‌دستی سوغات استان‌ها
پایش زیست‌محیطی واحد‌های تولید شن و ماسه چایپاره
فیلم‌های امروز تلویزیون برای مخاطبان
آخرین خبر‌ها از اجرای مصوبه افزایش ظرفیت پزشکی
تامین حداکثری منافع ملی، راهبرد ایران در مذاکرات است
پژوهشگر زنجانی از کاربرد پورفیرین‌ها در تصفیه آلاینده‌های آلی خبر داد
فعال‌سازی ۲۶۰ معدن غیرفعال زنجان با ایجاد ۴ هزار فرصت شغلی
تساوی بازی ۲ تیم بانوان هندبالیست نفت و گاز گچساران و بافق یزد
تعامل با جوامع محلی؛ محور توسعه پایدار در صنعت مس
آغاز پایش و مبارزه با آفت شپشک سیاه زیتون در باغات طارم
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۸ اسفند ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۸ اسفند ۱۴۰۴ به افق قم
آموزش و پرورش حیاتی‌ترین حوزه کشور
رعایت ایمنی در محیط زندگی تدبیری برای حفظ سلامت مردان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
وقفه در مذاکرات ژنو؛ ادامه گفت‌و‌گو‌ها از ساعاتی دیگر
عمان: مذاکره‌کنندگان به راه‌حل‌های نوآورانه نزدیک شدند
پایان دور سوم گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا در ژنو
فراخوان سومین رویداد ملی فناورانه میکروالکترونیک
کاهش دما در استان یزد
برپایی محفل انس با قرآن کریم در شهر بهمن
دعای هر روز و روز هشتم ماه مبارک رمضان
نمایندگان ایران طلایی شدند
بقایی: دو هیئت‌ نیاز داشتند با پایتخت‌ها مشورت کنند
میلیون‌ها ربات در خدمت عملیات رسانه‌ای غرب
منافع و آرمان‌های ملی، خط قرمز مشترک همه ما است
آغاز بکار اتوبوس ویژه بانوان
عراقچی: مذاکرات پیشرفت خوبی داشت
کشف و توقیف ۵۰ هزار لیتر روغن خوراکی قاچاق در استان قم
هشدار نارنجی هواشناسی برای مناطق شمال غرب کشور
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است  (۸ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
آمادگی ایران برای هر دو گزینه صلح و جنگ  (۱ نظر)
ثبت درخواست‌های مردم مازندران از رئیس‌جمهور از طریق سامانه سامد  (۱ نظر)
تأکید اژه ای بر تسریع رسیدگی به پرونده‌های اغتشاشات  (۱ نظر)
ونس: رئیس جمهور آمریکا خواهان حل دیپلماتیک برنامه هسته‌ای ایران است  (۱ نظر)
مهلت ۵ روزه برای ترخیص کالا‌های اساسی ابلاغ شد  (۱ نظر)
برخورد پلیس با خودرو‌های دارای چراغ زنون  (۱ نظر)